2010. augusztus 1., vasárnap

Vászoly és Pécsely

Házassági évfordulónk alkalmával, a legényeket nagymamára hagyva nekivágtunk a vidéknek. Régóta szerettem volna ezen falvakban sétálgatni, szépséges Balaton felvidéki házak oromfalát fotózgatni.
Ádámtól születésnapomra kaptam egy könyvet a Balaton felvidék népi építészetéről. imhol-e.



„A régi parasztházak rusztikus tömege méltóságteljesen ragadja meg a múló időt. Az időtlenség sűrűsödik össze bennük, minden évszakban vagy napszakban, ahogy a különböző fényhatások megszületnek homlokzatukon. Naptelítette könnyű árnyék, lágy fátyolon átszűrődő titokzatos napfény mindenütt. Séta közben feltárul előttünk a kövekbe zárt múlt.”
(Krizsán András)






Elsőként Vászolyt és Pécselyt vettük sorra. Ne várjon senki tőlem kimerítő műértést, csak a magunk szórakoztatására keresgéltünk. De úgy gondoltam érdemes lenne ezt másokkal is megosztani. Ezért is halogatom még a blogbezárást mert annyi minden van amit olyan szívesen megmutatnék, hogy más is láthassa azt ami minket rabul ejtett, hogy akinek nincs módja, ideje legalább a mi szemünk által egy kis bepillantást nyerhessen hazánk ezen gyönyörű vidékére.

Vannak akik törik magukat, hogy bejárják a világot saját hazájukat meg nem ismerik... pedig egy élet is kevés lenne megismerni, de én inkább erre szánom az időm.
No azért Toszkána, Olaszország is rokon a lelkemmel, egyszer szívesen eltöltenék ott is több időt, de a hazám mégiscsak Magyarország.
A Balaton felvidéki táj is, rengeteg mediterrán jegyet hordoz magán, mind épületeiben mind a növényzetében. Érdemes megismerni.

Erőst szívemhez nőtt ez a vidék, otthon érzem magam benne. Jó lenne ha megadatna, hogy valahol ezen tájon tudnánk végleg letelepedni.



Vászoly



Vászoly patakpart




Egy kis patakcsobogás!



...és tücsökciripelés...
Jobbra dűl meg balra dűl, tücsök koma hegedül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése